Акциите на Netflix поскъпнаха със 17%, което е най-големият му еднодневен ръст от повече от четири години. Ралито се случи, след като компанията отчете по-добри от очакваните резултати за последното тримесечие, показвайки, че е имал над 200 милиона абонати в края на миналата година, достатъчно пари за финансиране на по-нататъшния растеж, без да се налага да поема повече дългове и пояснявайки, че е обмисля да изкупи обратно част от своите акции.
Инвеститорите приеха резултатите като знак, че стрийминг компаниите са явни победители по време на пандемията от Covid-19. На фона на милиони американци, които прекарват големи периоди от време вкъщи, мнозина прекарват времето си със стрийминг компании. Това тласна S&P 500 с 1.4% до нов рекорд от 3851,85 пункта. Nasdaq Composite спечели 2% за собствения си рекорд. Dow Jones също се повиши, добавяйки 258 пункта до 31 188 пункта, също нов връх.
Резултатите от сезона на отчетите досега са по-добри от очакваното, като 88% от представилите отчети компании са надхвърлили прогнозите, показват данни от FactSet. Това, заедно с очакванията за по-нататъшен ръст на печалбите през тази година и възстановяване на икономическата активност, се очаква да действат като основа за по-нататъшните ръстове на фондовия пазар, твърдят анализатори.
Акциите на конкурентната компания за стрийминг Disney скочиха с повече от 2% след силното представяне на Netflix. Morgan Stanley повишава цената на акциите си с 2.2%, след като печалбата и приходите на банката надминаха прогнозите през четвъртото тримесечие.

Ограничената инфлация, ниските лихвени проценти и нарастващите печалби осигуряват подкрепа за оценките и основа за по-високи цени на акциите“, пише Тери Сандвен, главен стратег по акциите в US Bank Wealth Management.

Сандвен добави, че благоприятните тенденции за растежа на акциите на комуникационните компании като&nbsp;Netflix, заедно с компаниите в технологичния, потребителския и здравния сектор, остават непокътнати.<br />До този момент напредъкът затвърждава оптимистичната за фондовия пазар, след като президентът Джо Байдън положи клетва.&nbsp;
Инвеститорите ще следят за допълнителна информация относно плана за облекчаване на кризата с Covid-19 с нови стимули от 1.9 трилиона долара, представен миналата седмица. Във вторник Джанет Йелън, номинирана от Байдън за министър на финансите, одобри по-високите разходи за помощ и призова законодателите да &bdquo;действат мащабно&ldquo;.
И все пак инвеститорите показват, че са избирателни, като наказват компании, които не отговарят на очакванията на пазара, каза Брайън О&rsquo;Райли, ръководител за пазарните стратегии в Mediolanum Investment Funds.

&bdquo;Всяка компания, която вероятно ще пропусне целите или ще разочарова по отношение на печалбите, ще бъде наказана доста тежко&ldquo;, казва &nbsp;О&rsquo;Райли.

Акциите на&nbsp;UnitedHealth&nbsp;например поевтиняха с 0.6%, след като здравната компания отчете по-ниска печалба през последното тримесечие на 2020 г. Прочети още