Една от най-големите компании за потребителски стоки Unilever обяви, че ще въведе мерки срещу крайната бедност, предаде Би Би Си.

Англо-нидерландската компания, която притежава десетки популярни брандове като Dove, Knorr и Domestos, обяви, че до 2030 г. фирмата ще работи единствено с доставчици, които могат да докажат, че осигуряват заплащане, гарантиращо нормален живот на служителите. Заплатата трябва да включва разходи за храна, вода, жилище, образование, здравеопазване, транспорт и облекло, както и да са предвидени обезщетения за извънредни случаи.

Компанията обяви, че вече работи със счетоводни и одиторски компании, с които да установят какво е нивото на това заплащане за всяка една от 190-те страни, в които има партньори, подизпълнители и доставчици. Unilever твърди, че вече е осигурила подобно заплащане за всички свои служители, но иска да гарантира това и за останалите хора, чийто труд е част от продуктите на компанията.

Според Би Би Си инициативата ще има позитивен ефект за милиони души по света, тъй като компанията работи с 60 000 фирми подизпълнители от цял свят – от малки ферми до глобални производители. Също така фирмата се надява, че по този начин ще привлече повече нови клиенти, тъй като потребителите в глобален мащаб все повече живо се интересуват какъв е пътят на стоките до тях – дали се опазва околната среда и дали не се експлоатират работниците например. „Хората търсят продукти с добра история и тази тенденция особено се засили по време на пандемията“, коментира Алан Джоуп, изпълнителният директор на компанията.

От друга страна обаче е твърде вероятно стойността на продуктите да се повиши в следствие от новите изисквания на компанията. Но според Джоуп новото поле на конкуренция няма да бъде цената, удобството и големият асортимент, а отношението на производителите към околната среда и обществото.

През 2020 г. компанията обяви, че до 2030 г. напълно ще е преустановила използването на петролни продукти в почистващите си препарати. Това обаче ще важи само за съставките на самите препарати, но не и техните пластмасови опаковки. В момента въглеродният отпечатък на Unilever е 100 млн. тона годишно, но има план да бъде напълно въглеродно неутрална до 2039 г.

Етикети:

Снимка:

Рубрика:

Прочети още