Обичта към животните превзема канал Da Vinci през февруари

Специалната програмна селекция на канал Da Vinci „Обичаме животните“ ще представя разтапящи сърцата предавания

Специалната програмна селекция на канал Da Vinci „Обичаме животните“ ще представя разтапящи сърцата предавания, посветени на големи и малки домашни любимци или пък на повече и по-малко познати диви създания всеки уикенд през февруари с телевизионен маратон от 15.15 до 19.00 ч. Независимо дали обичате да гушкате мъркащо коте, да се радвате на махащо с опашка куче или просто сте свободен дух, обичащ всички животинки и диви зверове, тези предавания за обичта към животните са удоволствие за всеки почитател на косматите приятели на човека.

Поредицата „Животинско посолство“ насочва светлината на прожектора към световноизвестния зоопарк „Лоро Парк“, за да разкрие как функционира той. Ще видите как костенурката Федерика пристига от Италия и зоопарк „Лоро“ предлага да е неин дом завинаги и как глухата косатка Морган е на път да роди първото си малко и това ще бъде най-големият естествен феномен в историята на зоопарка. Горилата Убонго има голяма рана на крака – но как лекуваш 200-килограмова горила с болен крак? Какво трябва да се направи, когато коремът на игуаната Есмералда е подут, когато кралският пингвин Анабел проявява тревожни симптоми, или пък когато червена панда и един ара имат проблеми със зъбите? Ще се убедите колко предани са служителите на зоопарка към съхраняването на дивата природа, а и колко красиво е взаимодействието между обитателите на зоопарка и хората, които се грижат за тях. Гледайте „Животинско посолство“ всеки уикенд в 15.15и 15.40 ч.

Не по-малко интересни ще ви бъдат „Животни анархисти“! Научнопопулярната поредица изследва необикновените тактики за ловуване и оцеляване, възприети от множество странни същества и организми в различни кътчета по света. Оголеният свят на природата – изобретателен, находчив, безмилостен, понякога жесток, но винаги удивителен! Лемурите обичат хрупкавите цикади. Стършелът също обича да си ги похапва, но трябва да се рови под земята, за да ги намира. След като открие цикада, той я парализира и я отнася до бърлогата си, за да подсигури храна за ларвите си. Рибите скачачи живеят на сушата в кални дупки. Излизат по време на отлив, за да се хранят с малки растения и някои животни. Могат да задържат вода в хрилете си и като поддържат кожата си влажна могат да дишат през нея подобно на земноводните… Спорите на кордицепсите могат да контролират и да убиват насекоми, те превземат тялото на насекомото и могат да контролират ума му… Царицата е начело на колонията на мравките, но медните мравки понякога имат гнезда с повече от една царица, а това може да доведе до война… В Нова Зеландия има малка муха, чиито ларви светят и светещите им мрежи са наистина красиви, но те всъщност са капани за други насекоми… Гледайте канал Da Vinci всяка събота и неделя в 15.35 и 16.00 ч., за да видите тези и други животни анархисти, развили невероятни техники за ловуване и оцеляване, и разберете, че красотата, приятният аромат и дружелюбното поведение на някои живи организми невинаги са безопасни…

Поредицата „Зооспасители“ ще отведе зрителите в приюта за животни „Втори шанс“, чиито служители работят неуморно, за да осигурят на изоставените домашни любимци лечението и грижите, необходими им за дълъг и пълноценен живот. Всеки нов ден в приюта идва нов пациент – като Чарли, който е недохранено малко коте, или като пудела Тини, който е имал тежко минало. Ще видите също как Хоумър отива на ултразвук, два лабрадора напускат дома си, а Мариса спасява трикрак котарак. Следете премеждията и успехите на „Зооспасители“ – затрогващите истории на милите животни, представени в поредицата, ще ви поведат на едно наистина емоционално пътешествие – всеки уикенд в 16.25 ч.

Пъстрата и забавна поредица „Невероятните приятели на животните“ ще представя изненадващи истински истории за необичайни приятелства между животни от целия свят. Приятелите могат да бъдат с всякаква форма и размер, а понякога и от друг биологичен вид! Запознайте се с голям заек, който се грижи за буйни агнета, с патица, която плува само с приятеля си куче, и със слон – водач на стадо биволи. Вижте и шнауцер, обсебен от морско свинче, и се срещнете се с дога Баркли, който си говори с коне, и с ранената маймуна Хорас, която търси приятелството, от което се нуждае. Приятелството е и съпричастие и помощ в трудни моменти. Дали животните знаят това? Благородно куче помага на спасена миеща мечка да преодолее страховете си… Стадо крави осиновява осиротял елен… Група маймуни се грижи за бездомни котенца… Самотна мангуста търси храна със стадо овце… Знаете ли как дружелюбна овца се сприятеляват със спасен осиротял носорог? Срещали ли сте овен, който търси приятелството на крава? Виждали ли сте куче да се сближава с доста по-голяма от него птица? Научете повече за тези и за други странни приятелства в „Невероятните приятели на животните“ всяка събота и неделя в 16.45 ч.

Запознайте се и с „Кучета със забележителни професии“ – от издирване на оцелели по време на бедствия до спасяване на застрашени видове животни – кучетата спасители се появяват изненадващо, но винаги навреме и заслугата им е огромна. Не пропускайте невероятните истории на кучетата, отдадени на каузата да помагат – всеки уикенд в 17.40 ч.

Не пропускайте и срещите с „Младите ветеринари” всяка събота и неделя в 18:30 ч. и вижте как обикновени ученици получават шанс да станат ветеринари. Някои от тях се притесняват около животните, други се ужасяват от кръв, докато трети просто са решени да получат възможно най-много практически опит. Подкрепят ги опитни ветеринари, които насърчават юношите да са самостоятелни, докато се изправят пред трудни решения, до които стигат чрез истинска концентрация и работа в екип. Предизвикателствата пред учениците, решили да усвоят пофесията ветринар, са всекидневни. Сам трябва да оперира кучето Стела, което e било ранено в автомобилна катастрофа. Но дали е готов да участва в спешна операция? Сайра се опитва да преодолее страха си от големи кучета, за да помогне на бездомната Джеси, която се нуждае от животоспасяваща операция. Aксолотът Гари пристига във ветеринарното училище с мистериозна бучка. Ще успеят ли младите ветеринари да разберат какъв е проблемът? Морган и Амблесед преглеждат ВИП пациент. Лорън и Сайра чакат резултатите в напрежение, докато тестват бездомната котка Финбар. Конят Тино не може да ходи правилно, а алпаката Полукс оплешивява… Трудностите в грижите за животните каляват децата и им помагат да усвояват все повече нови познания и умения. Младите ветеринари научават, че няма място за страхове и фобии, докато се борят за здравето и живота на своите пациенти.

Всички, които обичат домашните и дивите животни и оценяват значението на грижите за тях, могат да прекарат вълнуващи мигове пред телевизионния екран с телевизионния маратон на предавания от специалната програмна селекция на канал Da Vinci „Обичаме животните“ – всеки уикенд през февруари от 15.15 ч.