Nike и Adidas, с писмо до Тръмп за отмяна на китайските мита

Повече от 170 търговци на обувки, включително Nike, Under Armour, Adidas, Foot Locker, Ugg и Off Broadway Shoe Warehouse написаха писмо до Белия дом с молба към президента Доналд Тръмп да обмисли спиране на повишаването на тарифите за обувки, внесени от Китай.

Молбата идва след като Белия дом миналата седмица въведе допълнителни налози от 25% върху останалия внос от Китай в размер на около 300 млрд. долара. Списъкът включва и обувнuте – от маратонки до сандали, обувки за голф, ботуши за дъжд и ски обувки.

Дистрибуторите на обувки и търговците на дребно в Америка изчислиха, че митата биха могли да струват на купувачите на обувки повече от 7 милиарда долара всяка година. „Американските тарифи за всички потребителски стоки са средно едва 1,9%, те са средно 11,3% за обувките и достигат нива до 67,5%. Добавянето на 25-процентно увеличение на данъка в допълнение към наличните тарифи би означавало, че някои работещи американски семейства би се наложило да плащат почти 100-процентно мито върху закупените от тях обувките”, се казва в писмото. „Това е неизмеримо“.

САЩ внесоха през миналата година обувки от Китай в размер на 11,4 млрд. долара, според данни на Бюрото за преброяване на населението на САЩ, което я прави индустрия с невероятна зависимост от страната с по-евтината, но все пак квалифицирана работна ръка.

Nike, Adidas и Under Armour, наред с другите производители на кецове, постепенно облекчават зависимостта си от Китай, като изместват производството си на места като Виетнам. Но „обувките са много капиталоемка индустрия, планирана с години, необходимо е вземането на решения, а компаниите не могат просто да преместват фабриките, за да се приспособят към тези промени“, се казва още в писмото, изпратено до Тръмп.

Подобни новини

Автор: Росен Димитров

Бъди фоторепортер. Изпрати ни снимка на това което те е впечатлило, ядосало или харесало. Не забравяй да ни напишеш място, твоето име и кратко описание. Сподели с приятели за премиера на филм, постановка, фестивал, представление, премиера или организирана от Вас изложба! Телефон за контакти: 0896/020004. Изпратете инфо на e-mail: tvoetoinfo@gmail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *