„Lego” прекратява дейността си в Русия за неопределено време

Най-големият производител на играчки в света, датската компания „Lego”, обяви, че ще прекрати всички свои операции в Русия, като прекрати работата на служителите си в Москва и партньорството си с компания, която управлява 81 магазина в Русия.

Говорител на „Lego” заяви, че компанията е решила да “прекрати търговските операции в Русия за неопределено време предвид продължаващите значителни смущения в оперативната среда”.

Това включва прекратяване на трудовите правоотношения на по-голямата част от московския екип и на партньорството с Inventive Retail Group, която “управлява 81 магазина от името на марката”, добави тя.

Компанията вече беше спряла доставките за Русия през март след нахлуването в Украйна.

В началото на май Русия включи продуктите на „Lego” в списъка със стоки, които могат да се внасят без съгласието на притежателя на интелектуалната собственост, за да се заобиколят наложените заради конфликта в Украйна ограничения.

В списъка, публикуван от Министерството на промишлеността и търговията, бяха включени смартфони на „Apple” и „Samsung”, големи марки автомобили, игрови конзоли и резервни части, използвани в различни индустрии.