Цените на петрола могат да поскъпнат с още 5-10 долара. Това заяви пред Си Ен Би Си Кери Крейг, стратег „Глобални пазари“ в JPMorgan Asset Management.

Прогнозата идва на фона на днешното поевтиняване на „черното злато“ с над 1% заради парализирането на петролната индустрия в американския щат Тексас, който бе скован от безпрецедентно ниски температури.

„Смятам, че има възможност цените на петрола да поскъпнат още малко в настоящите условия, но не очаквам да стигнем до 80 или 90 долара за барел. Може би те ще се покачат с още 5 до 10 долара до към 65-70 долара за барел“, коментира той.

Американският суров петрол WTI и лондонският сорт Брент от Северно море са поскъпнали с над 20% от началото на 2021 г.

Според Крейг има два фактора, които вероятно ще допринесат за последващото поскъпване на петрола.

По думите му на първо място са очакванията, че търсенето на суровината ще се повиши на фона на възстановяването на световната икономика от пандемията. Те обаче ще бъдат „ограничени в известна степен“ поради ниската вероятност за сериозно възстановяване на международните пътувания в скоро време. „Пътуванията са важен източник на търсене“, добави той.

„Разчитаме на страните от ОПЕК+ да поддържат относително ограничен добив и смятам, че все още стой въпроса за съотношението на предлагането спрямо търсенето“, каза още Крейг.

Етикети:

Снимка:

Рубрика:

Прочети още