Hyundai лансира своя кросоувър Ioniq 5 – първия от серията електрически превозни средства, с които производителят се надява да излезе напред в надпреварата в сегмента в глобален мащаб.

Моделът е базиран на нова платформа, предназначена за автомобили на ток, която използва своя собствена технология на батерията и изисква по-малко компоненти от вече съществуващите електрически коли на Hyundai. Това позволява по-бързо производство на по-ниска цена, пише „Ройтерс“.

Пускането на Ioniq 5 е ключова част от дългосрочната цел на южнокорейската компания да си спечели 10% от глобалните продажби на електромобили до 2025 година спрямо комбинирания пазарен дял от 7.2% за Hyundai и Kia в периода януари-септември 2020 година.

С едно зареждане Ioniq 5 може да измине около 480 км, което е приблизително с 20% повече в сравнение с Kona. Автомобилът ще излезе на пазарите в избрани региони през първата половина на 2021 г. и ще се предлага с две опции за батерията – 58 киловатчаса или 72.6 киловатчаса.

Цената не бе официално разкрита, но според президента на Hyundai за Европа, Майкъл Коул, ще започва от около 42 хил. евро преди отчитане на правителствените стимули, които някои държави въвеждат, за да ускорят прехода към зелена икономика.

Етикети:

Снимка: Youtube Video:

Рубрика:

Прочети още