Шведската компания за телекомуникационно оборудване Ericsson заяви, че дуополът, на който фирмата се радва в някои западни пазари, няма да продължи вечно, предаде Блумбърг.

Ericsson и финландската Nokia се развиват изключително добре на някои пазари, включително САЩ и Великобритания, след забраната за използване на технологии на китайския гигант Huawei в 5G мрежите в редица западни държави.

САЩ, чиято глобална кампания срещу Huawei помогна индиректно на компаниите от Северна Европа, вероятно ще създаде свои собствени фирми в сектора, смята главният изпълнителен директор на Ericsson Борхе Еколм.

„Разбираме нуждата от по-голям избор на доставчици, като е вероятно тя да ни изправи пред американски опонент“, каза той в интервю.

По думите му Ericsson трябва да бъде подготвен за появата на нови конкуренти, имайки предвид амбициите на телекомите и правителствата за създаване на местни алтернативи

Забраната на Huawei подчерта рисковете от разчитането на малък брой компании за изграждането на комуникационна инфраструктура. По-малките играчи в сектора, като южнокорейската компания Samsung Electronics все още не разполагат с нужния мащаб, за да се конкурират на глобално ниво, което кара телекомуникационните оператори и правителства да търсят други алтернативи.

Перспективата от появата на нов конкурент може да бъде приета като удар за компанията, която успешно трансформира бизнеса си под ръководството на Еколм. Ericsson в момента се намира в особено добра позиция, тъй като Huawei е подложен на натиск, а Nokia страда от погрешните си стъпки в ранните етапи на развитието на 5G технологията.

След като Еколм застана начело на компанията през 2017 г. Ericsson увеличи дела си на всички големи пазари, а акциите на компанията поскъпнаха над два пъти. Към края на 2020 г. тя притежаваше между 35% и 40% от пазара за телекомуникационно оборудване извън Китай, сочат резултати на изследователската компания Dell’Oro.

Един от начините САЩ да засилят присъствието си на пазара за телекомуникационна инфраструктура е чрез промотирането на т.нар „Open RAN“ технологии, които ще дадат на операторите по-голям избори чрез комбиниране на хардуер и софтуер от различни доставчици.

Open RAN набира все по-голяма подкрепа от телекомуникационните оператори и от правителствата, като се носи информация, чеГермания планира да инвестира 2 млрд. евро в технологията.

Еколм обаче смята, че ще минат години преди Open RAN да стане реален вариант за подобряване на мрежовото оборудване и че Европа може да си вкара автогол, ако заложи на технологията.

„Ангажиментът за по-отворени мрежи е добра цел. Факт е обаче, че Open RAN е доминиран предимно от неевропейски компании, като технологията може да бъде използвана за разработване на доставчик от САЩ“, коментира той.

Според него Европа трябва да се съсредоточи върху подпомагането на собствените си клиенти – телекомуникационните оператори като Deutsche Telekom AG, Vodafone Group Plc и Orange SA, позволявайки по-голяма консолидация и подкрепа за техните 5G амбиции чрез възстановителния фонд за 750 млрд. евро.

„Това очевидно би подпомогнало продажбите ни, но като европеец също виждам, че това би повишило брутния вътрешен продукт на ЕС.“, каза Еколм.

Етикети:

Свързани статии: Шефът на Ericsson: Европа изостава с 5G мрежите. Чакането ще ни струва скъпоEricsson плаща 1.1 млрд. долара за компания за безжични услуги Френският Orange избра Nokia и Ericsson за изграждането на 5G мрежаСнимка:

Рубрика:

Прочети още