„bTV разказва“ е новото документално предаване в ефира на bTV

Негов автор е журналистът Радиана Божикова, а излъчването е всяка неделя от 16:00 ч.

От 10 септември bTV започва излъчването на новата документална поредица „bTV разказва“ с автор Радиана Божикова. Предаването ще бъде в ефир всяка неделя от 16:00 до 16:30 часа и в него зрителите ще намерят палитра от оригинално съдържание за културни феномени, малцинства, права на жените и равенство между половете, редки традиции и обичаи, силни човешки истории и каузи, непознати или малко познати места от България и света, вълнуващи постижения на българи, изчезващи професии и др.

Българската и световна история крие феноменални тайни и неразказни сюжети, коитомогат да преобърнат възприятията за света около нас, такъв какъвто не го познаваме. Целта ни е да разкажем за автентични човешки истории и кътчета земя от всички краища на планетата и да го направим по въздействащ аудио-визуален начин, за да потопим зрителите в това преживяване“, споделя авторът Радиана Божикова.

Документалните филми са прекрасна форма за предаване в телевизионния ефир, защото в свят, затрупан от фалшиви новини, е по-важно от всякога да имаме прозрения, базирани на реални събития и действия. В bTV Новините и актуалните предавания ще развиваме и акцентираме все повече върху съдържание в този филмов жанр, който показва истинското лице на човешките проблеми и история. Щастлив съм, че Радиана Божикова прегърна тази идея и създаде поредицата „bTV разказва“, защото има много какво да разкажем чрез нея“, коментира Антон Хекимян, директор „Новини, актуални предавания и спорт“ на bTV и продуцент на епизодите в предаването.

Освен журналистът Радиана Божикова, авторският състав включва операторите Добромир Иванов, Борис Пинтев и Александр Осиченко, режисьорите по монтаж Адриана Алексиева и Александра Табакова. Графичният дизайн на продукциите е дело на Витали Варадинов.

Първият епизод на „bTV разказва“ ще представи на 10 септември „Бесленските булки“ – филм за най-красивите години на село Беслен и за специалния сватбен ритуал с къна и рисувана гелина (булка). Каква е била съдбата на бесленските жени? В какво се крие тайната на тайнствения сватбен обред? И защо едно местно момче решава да съхрани културното наследство на родното си село като съживи старите традиции. Филмът разглежда промените, които настъпват в живота на една жена, след като тя встъпи в брак. Всяка една от героините пресъздава различен образ – на майка, съпруга и жена.