„BBC се сблъсква със значителна несигурност относно финансовото си бъдеще поради промени в навиците за гледане на аудиторията. Това изправя компанията пред тежки решения“, се посочва в съобщението от палатата.
Наблюдателят на разходи отчита, че проблемът се корени във факта, че младата публика преминава към други платформи, които предлагат богато видеосъдържание, включително онлайн. 

Падащият дял на аудиторията крие сериозен финансов риск, защото няма да има кой да заплаща таксите. Медията се нуждае от спешни реформи“, заявяват говорители от BBC.

От самото си създаване медийната група не излъчва реклами или платени съобщения във Великобритания, за да покаже „уникалността си“ пред публиката. Тя се издържа самостоятелно от лицензни такси.
„ВВС е изправена пред значителна несигурност по отношение на приходите си от лицензионни такси и трябва да изготви спешен дългосрочен финансов план“, се посочва още в съобщението на Сметната палата.
Данните показват, че през 2019-2020 г. BBC генерира общ доход от 4.94 млрд. паунда, от които 3.52 млрд. паунда е публично финансиране от лицензионни такси. Това е 310 млн. паунда по-малко от полученото за лицензионна такса през 2017-2018 г.
Докладът също така подчертава, че се наблюдава сериозен спад в гледането на телевизия BBC през последното десетилетие – с 30%.
„Средното времето, което е прекарано от един възрастен в гледане на телевизия BBC, се е понижило от 80 минути на ден през 2010 г. на 56 минути през 2019 г.“, показват данните.
В момента лицензионната такса за BBC е 157.50 паунда годишно, а от медията заявиха, че са започнали преговори с правителството тази такса да бъде запазена поне до 2027 г. От корпорацията поясниха още, че са направили значителни икономии и лишения, за да повишат ефективността си и да върнат зрителите пред екраните.
Миналата седмица Ричард Шарп, който е входящ председател на BBC, заяви, че лицензионната такса е „най-лошият начин за финансиране на корпорацията, но може да си струва да бъде преоценена в бъдеще“.
Националният съюз на журналистите пък заяви, че констатациите на доклада „не са изненада" и че BBC се нуждае от „финансово сигурна дългосрочна сделка, която да гарантира бъдещето ѝ". Прочети още