Английската кампания за ваксинация срещу коронавирус значително намалява случаите на Covid-19, като спадът е около 70% при инфекциите сред здравните работници, които са получили първата доза от ваксината на Pfizer и BioNTech преди 21 дена, съобщиха в понеделник британските здравни власти, съобщава Ройтерс.

Данните, анализирани от Английската агенция за обществено здраве (Public Health England, PHE), показват, че ваксината на Pfizer осигурява високи нива на защита срещу инфекция и симптоматично заболяване при поставяне на първата доза и че хоспитализацията или смърт смъртта от Covid-19 ще бъдат намалена с повече от 75% при възрастните хора, които са ваксинирани с първата доза.

"Като цяло наблюдаваме наистина силен ефект за намаляване на всякаква инфекция, безсимптомна и симптоматична“, заяви директорът за стратегическата реакция на PHE Сюзън Хопкинс на брифинг за медиите.

Имунизацонният ръководител на PHE Мери Рамзи описа данните като "сериозно доказателство, че ваксината на Pfizer/BioNTech спира хората да се заразят, като същевременно защитава срещу хоспитализация и смърт".

"Трябва да бъдем много насърчени от тези първоначални констатации", каза тя.

Констатациите на PHE са получени от два отделни анализа – единият е текущо проучване сред здравни работници, а вторият е оценка на данните от тестовете при хора на възраст над 80 години.

Данните от групата в напреднала възраст показват, че една доза от ваксината на Pfizer е 57% ефективна срещу симптоматично заболяване на Covid-19, каза PHE, а ранните данни показват, че втората доза подобрява защитата до над 85%.

"Хоспитализацията и смъртността намаляват във всички възрастови групи, но при най-старите възрастови групи се наблюдава най-бързия спад от пика в средата на януари", се казва в изявление на PHE.

Ваксината също така осигурява защита срещу така наречения британски вариант на коронавируса SARS-CoV-2, добавя британската здравна агенция.

Данните за PHE идват, след като по-рано в понеделник бяха представени предварителни резултати от проучване в Шотландия, които също показаха, че ваксинация там работи, значително намалявайки риска от хоспитализация заради Covid-19.

Шотландските изследователи заявиха, че тези открития предполагат, че както ваксината срещу коронавирус на Pfizer/BioNTech, така и на AstraZeneca/Oxford са много ефективни при предотвратяване на тежки инфекции.

Прочети още