63 години емисии новини “По света и у нас”

На 20 юли 2023 г. “По света и у нас” – новините с най-високо обществено доверие в България – отбелязват 63 години в ефира на Българската национална телевизия. От 1960 г. новинарските емисии на обществената телевизия запазват името си непроменено, а водещите са вдъхновение и еталон за подражание на поколения зрители и колеги журналисти.

Най-добрите екипи от репортери, редактори, продуценти, оператори, режисьори, монтажисти, звукорежисьори, инженери и много др. ежедневно допринасят със своя професионализъм, всеотдаен труд и отговорност към аудиторията за новините “По света и у нас”. Водещи на централната емисия “По света и у нас” в 20:00 ч. са двете екранни двойки Аделина Радева – Даниел Чипев и Филипа Огнянова – Костадин Филипов. Водещи на останалите емисии “По света и у нас” в 6:00, 7:00, 8:00, 9:00, 12:00, 18:00 и 23:00 ч. са Галя Крайчовска, Нора Арсова, Надя Обретенова, Поли Златарева, Румен Йовчев и Ангел Бончев.

“Преди 63 години БНТ излъчва първите телевизионни новини. Първите. БНТ е орисана да прави първите крачки, най-трудните крачки. Те често са в ранната утрин на събитията и процесите, когато е още тъмно и няма други по пътя. Без страх, но с качество, отговорност, засягане на теми с обществена значимост – тази гореща смес води и до доверието в нашата работа. Благодарим на зрителите, които отново ни поставиха на първо място по доверие. А ние ще продължаваме да ви очакваме пред екраните и на мобилните приложения“, казва Мариела Драголова, директор на дирекция „Новини и актуални предавания” в Българската национална телевизия.

Традиции, устойчивост, иновативен технологичен подход – през 2023 г. “По света и у нас” е интегриран мултимедиен нюзрум, който надгражда ефирното съдържание в дигиталната платформа BNTNEWS. Новинарският сайт BNTNEWS.BG и обновеното мобилно приложение BNT NEWS за потребителите на iOS и Android мобилни устройства са 24/7-информационният канал на Българската национална телевизия. Наред с проверени факти, новини в развитие и репортажи от горещи точки, сайтът BNTNEWS.BG и мобилното приложение BNT NEWS осигуряват лайв стрийм от всички важни събития, специални дигитални проекти, оригинални истории и анализи. Като резултат освен положителните данни за BNTNEWS, ефирната аудитория на “По света и у нас” се увеличава, особено сред най-младите и активните зрители.