1139 случая на варицела са регистрирани само за първата седмица след Нова година. Повечето за деца, но сред тях има възрастни хора.

Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Те са с 521 повече от последните седем дни на 2019-та. В същия период на миналата година те са били 856, което прави с 283 повече този януари.

Новорегистрирани са и 50 случая на скарлатина, което е с 12 повече спрямо последните дни на декември. Между Коледа и Нова година през 2018 г. те са били 46.

Междувременно епидемиолози съобщиха, че грипните вируси настъпват пикът се очаква през втората половина на януари и началото на февруари.

Според наблюденията им заболяването вече разширява и географията, и възрастовите групи. В София, Бургас, Сливен, Русе и Смолян вече има регистрирани случаи. Те са и от тип А, и от тип Б. Някои от пациентите в болниците са приети с усложнения.

В момента у нас върлуват щамовете „Бризбейн”, „Виктория” и „Канзас”. Има и регистрирани случаи на пациенти с усложнения с менингит и енцифалит.