НАП спря внос на кафе, маскирано като музикални инструменти

Инспектори от звеното за фискален контрол на НАП предотвратиха опит за нерегламентиран внос на сурово кафе, маскирано като музикални инструменти.

В ранните часове на 13 юли, камионът с пловдивска регистрация, който по документи превозвал стока от Германия към Гърция, е спрян за проверка при влизане в страната на граничен пункт Видин Дунав мост 2.

Товарителниците, които представил шофьорът, са били за транспорт на музикални инструменти, метал и машини. Той потвърдил пред служителите на „Фискален контрол“, че превозва именно декларираната стока, като минава транзит през България, поради което и транспортното средство е без пломба.

При извършения физически оглед на камиона, в товарния отсек служителите на фискалния пункт открили музикални инструменти, а зад тях било скрито и кафето, което по всяка вероятност е предназначено за българския пазар.

При вътреобщностната доставка на фирмата не се начислява ДДС за стоката и не се налагат обезпечения върху нея. В случая количеството кафе е подготвено за продажба в страната, без да е декларирано и по този начин е направен опит да се укрият приходи и ДДС от продажбата му у нас в размер на над 40 000 лв.