Connect with us
dinozavri

ЛЮБОПИТНО

Ясна е причината за изчезването на динозаврите

Повечето учени смятат, че причината за масовото изчезване на видове, включително динозаврите, е огромен астероид, който се е разбил на Земята преди 66 милиона години.

Ясна е причината за изчезването на динозаврите

Изчезването на динозаврите е причинено от падането на гигантски метеорит, а не от вулканична активност. До това заключение стигнаха палеоклиматолозите от Йелския университет в САЩ, според Phys.org.

Повечето учени смятат, че причината за масовото изчезване на видове, включително динозаврите, е огромен астероид, който се е разбил на Земята преди 66 милиона години. Съществува обаче друга версия, според която масовите изригвания на вулкани в района на Деканските тераси (сега намиращи се на територията на Индия) биха могли да бъдат причината довела до изчезването им.

Изследователите се опитаха да установят точното време на огромните емисии на вулканични газове, които са неминуем резултат по време на такива изригвания. За да направят това, те сравниха глобалната промяна на температурата и анализа на въглеродните изотопи от морските вкаменелости с модели на климатичния ефект.

Оказа се, че по-голямата част от въглеродния диоксид е попаднал в атмосферата много преди удара от метеорит. Вулканичната активност в късна Креда е предизвикала постепенно глобално повишаване на температурата с около два градуса, но не и масово изчезване.

Според някои учени, тогава динозаврите са мигрирали към Северния и Южния полюс, но след това се върнали много преди сблъсъка с астероида. Съответно палеоклиматолозите смятат, че единствената причина за смъртта на динозаврите е била метеорен удар.

Те обаче признават възможността за грешка и са готови да преразгледат своите констатации при наличието на съществени доказателства.

По-рано археолозите анализираха проби от почвата, взети от древния кратер Чиксулуб на полуостров Юкатан (в Мексико), и моделираха първите часове след падането на астероида, който е заличил 75% от живия свят от лицето на Земята.

Според тях астероид с диаметър десет километра, летящ в земната атмосфера със скорост почти 25 километра в секунда, може да създаде експлозия с такава сила, която световните запаси от ядрени оръжия не могат предизвикат.

Бъди фоторепортер. Изпрати ни снимка на това което те е впечатлило, ядосало или харесало. Не забравяй да ни напишеш място, твоето име и кратко описание. Сподели с приятели за премиера на филм, постановка, фестивал, представление, премиера или организирана от Вас изложба! Телефон за контакти: 0896/020004. Изпратете инфо на e-mail: tvoetoinfo@gmail.com

Натисни за коментар

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

LISTEN LIVE!

sweet-300

България - COVID19

422
Confirmed
10
Deaths
20
Recovered

София В момента

Новини от ЛЮБОПИТНО