Connect with us

МАРШРУТИ

Черна гора ще лекува за своя сметка заболели от COVID-19 туристи

Публикувано

на

В очакване на туристическия сезон в Черна гора бяха финализирани здравните протоколи и правителството реши да осигури болнично лечение на чуждестранни туристи, заразили се с коронавирус по време на престоя си в страната за сметка на държавната хазна.

Министърът на икономическото развитие Яков Милатович обяви на пресконференция, че здравните протоколи ще бъдат разпространени до туристическата индустрия и посолствата следващата седмица на английски и руски език.

Министърът на здравеопазването Йелена Боровини Бойови на свой ред заяви, че са се опитали да опростят протокола и че на туристите ще бъде обяснено как да подходят, ако почувстват симптоми или се заразят с коронавирус. „Правителството реши, че туристите, които се разболеят от COVID-19 по време на престоя си в Черна гора и ще бъдат хоспитализирани, ще бъдат лекувани за сметка на държавата”, каза тя.

PCR тестовете, в случай на необходимост преди завръщането на туристите в тяхната страна, ще се извършват безпроблемно в Черна гора по два паралелни начина – единият ще бъде организиран с помощта на Института по обществено здраве на Черна гора и ще бъде напълно безплатен. Освен това туристите ще имат възможност да правят тестове в частни лаборатории, добави министърът.

Всички хотелиери ще отделят 10% от капацитета за възможни случаи на заразени с COVID-19, съобщи още Боровинич Бойович.

Мярката за влизане в Черна гора без PCR тест за граждани на Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Русия, Беларус, Украйна и Албания остава в сила.

Продължи да четеш
Advertisement BeFunky-Design
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

НАЙ-ЧЕТЕНИ