Черногорският здравен министър Йелена Боровинич-Бойович съобщи, че първите дози ваксини срещу коронавирус ще пристигнат в страната в началото на февруари, а гражданите ще могат да избират между руската ваксина „Спутник V“, китайската „Синофарм“ и ваксината на „Пфайзер/ Бионтех“, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Боровинич-Бойович каза за в. „Виести“, че правителството е договорило или е във финална фаза на договаряне за доставка на 250 000 дози ваксини срещу коронавирус за първото тримесечие на тази година.

Тя приветства намерението на някои страни да дарят ваксини на Черна гора, но подчерта, че тези дарения трябва да преминат през стриктни проверки.

Правителството планира да започне имунизацията с ваксини, които имат европейски сертификат, и затова прави всичко възможно ваксината „Пфайзер/Бионтех“ да пристигне по-скоро в страната. Боровинич-Бойович каза, че Черна гора преговаря с „Пфайзер“ за доставка на 50 хиляди дози ваксина, като първите 12 хиляди трябва да бъдат доставени през февруари, а останалите – през март.

Здравният министър посочи, че първо ще бъдат ваксинирани обитателите и персоналът на домовете за възрастни хора, след това възрастовите групи над 80 години, както и медицинските лица на първа линия.

Тя добави, че е подписан и договор с Русия за 50 хиляди дози ваксина, а преговорите с Китай за 150 хиляди дози са във финална фаза.

Прочети още