Точно в 23:00 часа по Гринуич на 31 декември, часовникът на Биг Бен ще удари, за да отбележи края на преходния период преди излизането на Великобритания от структурите на Европейския съюз.

Решението бе предшествано от разгорещени дискусии, тъй като свързването на основната камбана на Биг Бен в момента изисква значителни финансови разходи.

Както обеща премиерът Борис Джонсън, Великобритания окончателно ще напусне европейския единен пазар на 31 декември, независимо дали Лондон ще успее да постигне споразумения с Брюксел за търговията, сигурността и рибарството.

Кулата на Елизабет, на върха на която е емблематичният Биг Бен, се реновира от няколко години. Общите разходи за възстановителните работи, според предварителните оценки, надхвърлят 60 милиона британски лири. Към момента стрелките на часовника, както и камбаната, не функционират.

Смята се, че камбаната на Биг Бен е кръстена на сър Бенджамин Хол. Тя тежи почти 14 тона, висока е 2,2 м и има диаметър от 2,7 м, припомнят от редакцията.

Преди Нова година механиците на Биг Бен ще проведат поредица от тестове, за да се уверят, че на 31 декември всичко ще сработи както трябва.