Масивната триетажна сграда, която трябва да се премахне

След десанта на Христо Иванов край Росенец и последвалото голямо плажуване, институциите изведнъж забелязаха, че в това мистично място на нос „Чукалята“ има незаконни постройки. И то – не малки. Община Бургас издаде заповеди за събарянето на някои, за други – още по-митичнияТ собственик се бори в съда. И както някои от тях бяха построени на държавна земя, незабелязано, от „неизвестен извършител“, изведнъж се намериха заинтересовани лица. В случая – заинтересовани фирми, свързвани в публичното пространство с почетния председател на ДПС. За две от сградите обаче има влезли в сила заповеди за премахването им. Защо все още са там?

Двете сгради са преместавем обект за охрана и триетажна масивна постройка, която се вижда откъм морето. И двете заповеди за премахването им са издадени на 20 август 2020 г. След подадено заявление по Закона за достъп до обществена информация, от Община Бургас уточниха, че указанията за доброволно премахване са връчени на собственика на земята. В случая – държавата, в случая – областната администрация. Областният управител е уведомил, че за тези дейности трябва да се избере изпълнител по Закона за обществените поръчки. Общината няма да предприеме принудително събаряне, след което да си търси парите от областната администрация, защото е получила уверение, че сградите ще бъдат съборени доброволно?

Кога?

От областната администрация отговориха след наше запитване, че заповедите са влезли в сила на 17 септември. От институцията са се обърнали към Община Бургас, към РДНСК, както и към вещи лица към Окръжния съд за експертна оценка на стойността на събарянето. Отговор са получили единствено от общината, която им е предоставила оферта на 9 февруари. Сумата е близо 57 000 лв. без ДДС. В тазгодишния бюджет на институцията няма предвидени средства за премахване на незаконни строежи, затова на 16 февруари областната администрация е поискала пари за тази дейност от Министерския съвет.

„След осигуряване на средствата ще бъде проведена процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител, който да осъществи премахването“, коментират от администрацията на Чолаков.

А докато чакаме, най-вероятно, следващият кабинет да предприеме тези смели стъпки, другите постройки в района все още не подлежат на събаряне. И може и никога да не подлежат. Заповедите за премахване на оранжерията и една от двуетажните сгради там, които са в имот на „Хермес Солар“, се обжалват пред Бургаския административен съд, информират от общината. Основната постройка, която се води водна спортна база, има т. нар. акт 15, но все още няма постъпило искане от собственика ѝ за въвеждане в експлоатация.

А, междувременно, в административният съд трябва да започне още едно от поредните дела в това малко, но така наситено с интереси, парче земя. Този път магистратите ще трябва да преценяват плаж или нива е пясъчната ивица край т. нар. сараи.

Прочети още