Monday, May 27, 2019
Всичко, което ти трябва!


Хиляди императорски пингвинчета се удавиха в Антарктида

Учените твърдят, че колонията, разположена на ръба на ледения шелф Брънт, се е срутила, погребвайки хиляди бебета пингвини.

By Росен Димитров , в ЛЮБОПИТНО , на 27.04.2019 Етикети:


Хиляди императорски пингвинчета са се удавили, когато ледът, на който са били отглеждани, е бил унищожен от айсберг.

Учените твърдят, че колонията, разположена на ръба на ледения шелф Брънт, се е срутила, погребвайки хиляди бебета пингвини.

Драматичната загуба на младите императорски птици е докладвана от екип от Британското антарктически институт. Учените забелязали изличаването на колонията на сателитни снимки.

Колонията императорски пингвини, чиято численост през последните десетилетия е била между 14 000 и 25 000 гнездящи двойки (5-9% от световната популация на този вид ), изчезнала за една нощ.

Императорските пингвини са най-високият и най-тежък вид от птиците и се нуждаят от надеждни ледени обиталища, на които да се размножават между април и декември.

Ако айсбергите започнат да се откъсват от континента преди малките им да са достатъчно отраснали, за да могат да плуват, те нямат шанс за оцеляване. Изглежда това се е случило през 2016 г., когато образуваният лед е бил по-тънък и лошото време през октомври и ноември е довело до по-ранното тръгване на айсбергите.

Предполага се, че силните ветрове са откъснали откъснали голямо ледено парче, което се е забило в шелфа на Брънт и е унищожило бебетата пингвини.