Хиляди императорски пингвинчета се удавиха в Антарктида

Хиляди императорски пингвинчета са се удавили, когато ледът, на който са били отглеждани, е бил унищожен от айсберг.

Учените твърдят, че колонията, разположена на ръба на ледения шелф Брънт, се е срутила, погребвайки хиляди бебета пингвини.

Драматичната загуба на младите императорски птици е докладвана от екип от Британското антарктически институт. Учените забелязали изличаването на колонията на сателитни снимки.

Колонията императорски пингвини, чиято численост през последните десетилетия е била между 14 000 и 25 000 гнездящи двойки (5-9% от световната популация на този вид ), изчезнала за една нощ.

Императорските пингвини са най-високият и най-тежък вид от птиците и се нуждаят от надеждни ледени обиталища, на които да се размножават между април и декември.

Ако айсбергите започнат да се откъсват от континента преди малките им да са достатъчно отраснали, за да могат да плуват, те нямат шанс за оцеляване. Изглежда това се е случило през 2016 г., когато образуваният лед е бил по-тънък и лошото време през октомври и ноември е довело до по-ранното тръгване на айсбергите.

Предполага се, че силните ветрове са откъснали откъснали голямо ледено парче, което се е забило в шелфа на Брънт и е унищожило бебетата пингвини.

Подобни новини

Автор: Росен Димитров

Бъди фоторепортер. Изпрати ни снимка на това което те е впечатлило, ядосало или харесало. Не забравяй да ни напишеш място, твоето име и кратко описание. Сподели с приятели за премиера на филм, постановка, фестивал, представление, премиера или организирана от Вас изложба! Телефон за контакти: 0896/020004. Изпратете инфо на e-mail: tvoetoinfo@gmail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *