Connect with us

МАРШРУТИ

Хиляди българи се докоснаха до красотата на Япония

Публикувано

на

Хиляди българи се докоснаха до обичаите и красотата на Япония в последните три месеца чрез поредицата събития „Дни на японската култура“. 32-рото издание на серията тематични мероприятия се проведе през септември, октомври и ноември, като включените градове бяха София, Пловдив, Варна и Бургас.

Посетителите и зрителите се потопиха в магията на традиционни за японската култура изкуства като икебана, кири-е, темари, хайку и в още много вдъхновяващи събития като филмови прожекции, лекции и изложби, посветени на японската дзен философия, съвременната японска култура и корпоративно управление.

Отзвук 

Отизивите от трите месеца на културни мероприятия са повече от положителни. „Хубавите неща всеки харесва. Винаги с удоволствие посещавах проявите по времето на седмиците на японската култура у нас, особено изложбите и спектаклите с танци и музика“, споделя софиянката Росица Танова. Друга доволна посетителка на събитията – Руми Димитрова – казва за Изложбата на детско хайку с рисунка: „Разгледах (и прочетох!) – изящно са се справили децата! Радваме се на красотата, която ни поднасяте!“ Подобна е обратната връзка и от русенката Милена Николова. „Интересна лекция за японските градини и с много богата информация“, пише тя след края на презентациите за философията на „Дзен” и японските градини. „Филмите бяха прекрасни!“ пък са думите на столичанката Роси Стефанова за поредицата „Панорама на японското кино“. “За мен и моето детенце, което учи японски беше изключително полезно и приятно! Чакаме с нетърпение следващите дни на Японската култура.”, казва Десислава Младенова след края на трите вълнуващи месеца.

„Безкрайно сме щастливи, че въпреки обстоятелствата 32-рите Дни на японската култура в България се проведоха и срещнаха толкова голям интерес и ентусиазъм“, споделя културното аташе на японското посолство Тае Хигаки.

Съдържание

Стартът на поредицата събития в София беше даден на 6 септември, когато под патронажа на Посолството на Япония у нас се проведе Седмият София Екиден Маратон. Както можеше да се очаква, и тази година програмата на „Дни на японската култура“ остана вярна на себе си и продължи с разнообразно съдържание, което пролича по време на изложбите в различни градове през септември, октомври и ноември.Сред тях бяха експозиции на кимона, икебана, фотографии, кири-е и темари, като първата от тях се състоя в Пловдив и беше със заглавие „Кимоното – елегантност, история и усещане за вечност!“  Последната пък все още може да бъде видяна в Държавния културен институт към Министерство на външните работи. „България и Япония – политика, дипломация, личности и събития” е отворена за посетители до 31 декември.

Музиката и киното също не бяха подминати тази есен.  На 23 септември в Аулата на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ се проведе концерт на детския радио хор на Българското национално радио. В репертоара на хора бяха включени японски песни. Около тази дата, както и през октомври, стотици зрители имаха възможността да се запознаят с четири нови заглавия от фонда на филмотеката на Японската фондация. Специални прожекции имаше в София и Бургас в рамките на „Панорама на японското кино“.

Голям интерес имаше и на поредица от лекции, част от които можеха да бъдат гледани онлайн. На 26 септември проф. Йошихиро Сенда от Университета „Нара“ проведе лекция за японските замъци и крепости. Бързо бяха запълнени и местата за семинара за японския стил на управление, пътя към глобализацията и други ключови теми, воден от президента и главен изпълнителен директор на гиганта Shiseido Co. – Масахико Уотани.

В Центъра за източни езици и култури пък се проведе Ден на отворените врати в Катедра „Японистика“, като с това събитие беше отбелязан Европейският ден на езиците.

Едно от събитията с най-голям отчетен интерес беше поредицата от 4 демонстрации на официалния готвач в резиденцията на посланика – Нодзоми Фурутани. Фокусът беше върху основни аспекти на японската кухня, а мястото на провеждане –  Кулинарна Академия HRC.

Още една интересна лекция беше изнесена в рамките на 32-рите Дни на японската култура. Този път върху философията на дзен. Тя се проведе на 6 ноември от дзен-будисткия монах и дизайнер на японски градини Шунмьо Масуно. На 13 ноември пък се състоя втората част на лекцията, в която имаше и виртуална разходка в традиционна японска градина.

Продължи да четеш
Advertisement BeFunky-Design
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

НАЙ-ЧЕТЕНИ