Франция стартира своята 5G мрежа

5g

Франция пусна мобилната мрежа от пето поколение 5G с първото активиране на честоти за потребители, регистрирали се за нейното използване.

Услугата е ограничена до области, където компаниите са инсталирали 500 антени, използвани в тестовите фази и е само в девет от основните градове на Франция.

Стартирането на 5G беше широко очаквано, както и рекламирано като технология, която ще ускори борбата срещу изменението на климата.

Френските регулатори предвиждат, че до 2022 г. всеки оператор трябва да инсталира 3000 преносни кули, за да се разшири до 8 000 кули две години по-късно и до общо 10 000 до 2025 г.

Новата технология породи противоречия относно здравето на хората. 5G използва милиметрови електромагнитни вълни, известни също като изключително високочестотни вълни, много по-високо ниво по електромагнитния спектър от 4G или 3G.

СЗО не е установила неблагоприятни ефекти върху здравето от използването на мобилни телефони, но категоризира 5G честотата, заедно с Международната агенция за изследване на рака (IARC), като „евентуално канцерогенна“, предвид неубедителните за момента доказателства.

Вижте още новини

Автор: Росен Димитров

tvoetoinfo@gmail.com; +359896020004

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *