ФИЛМАУТОР подаде жалба до Европейската комисия

Movie

На 13 ноември  ФИЛМАУТОР подаде жалба до Европейската комисия за нарушаване на европейското законодателство в частта, свързана с колективното управление на авторски и продуцентски права върху  филми.

Сдружението изчерпа всички законови механизми за одобряване на нова тарифа, след като поредният кръг от преговори между ФИЛМАУТОР и БАККО завърши в края на 2019г. без споразумение. Комисия, сформирана от министъра на културата по искане на ФИЛМАУТОР през 2020г.,  също приключи без разрешаване на проблема. Липсата на следващи стъпки, предвидени в закона, се използва от операторите за пореден път в последните 9 години и те продължават дейността си по разпространение на творческо съдържание, без да отделят от  приходите си за неговите създатели, както изисква европейската директива.

Касае се за проблем, който засяга не само българските филмови творци. Във  всички държави-членки на ЕС функционира механизъм на задължително колективно   управление на правата при този вид използване, освен у нас. Част от проблема е, че компетентният национален орган – Министерство на културата – също като операторите не счита за необходимо да изисква прилагането на това  правило, което в европейското законодателство  е въведено през 1993г. и е препотвърдено с директива от 2019г.  

Фризьорските салони, оказва се, са далеч по-приоритетен за контролиране  сегмент от пазара на разпространение на телевизионни програми.  По данни на КРС приходите от платена телевизия за 2019г. са  над  391 млн. лв.

ФИЛМАУТОР  е провел икономически анализ и разработеният проект на тарифа отразява съответните норми в държави от ЕС със сходно икономическо положение, при отчитане на особеностите на националния пазар. У нас взаимоотношенията по уреждане на права при препредаване са изкривени от години и е крайно време  да навлязат в  нормалните за ЕС граници.

Вижте още новини

Автор: Росен Димитров

tvoetoinfo@gmail.com; +359896020004

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *