Унгарският премиер Виктор Орбан обяви планове за построяване на завод за производство на ваксини в унгарския град Дебрецен. Това съобщи говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач в официалния правителствен блог.

В интервю за радиостанция Kossuth Rádió Орбан заяви, че ограниченията в страната поради коронавируса "не могат да бъдат премахнати, докато не започне масовата ваксинация". Премиерът добавя, че „в Дебрецен ще бъде построен унгарски завод за производство на ваксини, което ще намали уязвимостта на страната в бъдеще“.

По-рано стана ясно, че Унгария става първата страна в ЕС, която сключи споразумение с Русия за доставка и приложение на руската ваксина Спутник V на територията си. За употреба е одобрена и ваксината на AstraZeneca.

В средата на януари ръководителят на администрацията на министър-председателя на страната Гергели Гулаш съобщи, че Унгария е постигнала споразумение и с китайската компания Sinopharm за закупуването на ваксини срещу коронавирус. Страната използва и лекарствата Pfizer и Moderna, които са одобрени на ниво ЕС. Според унгарското министерство на здравеопазването в страната до момента са регистрирани повече от 356 хиляди случая на коронавирусна инфекция, над 11 хиляди души са починали, над 237 хиляди са се възстановили.

Етикети:

Снимка:

Рубрика:

Прочети още