ФИЛМИТЕ

Украйна ограничава железопътните доставки на стоки за Полша и Румъния

19views

Натрупването на вагони на граничните пунктове по време на Великденските празници принудиха Украйна временно да ограничи железопътните доставки на стоки за Полша и Румъния, каза високопоставен представител на украинските железници, цитиран от Ройтерс.

Украйна, основен земеделски производител, изнасяше повечето от стоките си през морски пристанища, но след нахлуването на Русия беше принудена да пренасочи износа си към железопътния превоз в западна посока.

Украинската държавна железопътна компания наложи ограничения за периода 16 – 18 април за превоз към Румъния през ГКПП “Дяково-Халмеу” и международния транспортен възел “Вадул-Сирет”, както и за Полша през ГКПП “Ягодин”, заяви заместник-директорът на търговския отдел на железницата Валерий Ткачов.

Ограниченията са въведени “поради натрупването на голям брой вагони в посока западните прелези и призивите на западните партньори за намаляване на доставките чрез товарни влакове”, добави той.

Съседните страни “изглежда не са готови за рязко увеличаване на трафика на украински стоки на тяхна територия” поради недостиг на локомотиви, вагони, ограничен капацитет на движение и ограничения за теглото на товарните вагони, каза още Ткачов и добави, че 29 461 вагона са били в близост до граничните пунктове към 14 април, като броят им се е увеличил с 28 процента през първите две седмици на април.