Connect with us

ТЕХНОЛОГИИ

Уикипедия празнува рожден ден

Публикувано

на

Уикипедия е многоезична, уеб базирана енциклопедия със свободно съдържание. Тя е динамичен продукт на сътрудничещи си доброволци от цял свят, позволяваща на всеки човек с достъп до интернет да участва в редактирането.

Проектът започва на 15 януари 2001 г. като допълнение към Нюпедия, която се съставя от експерти. Към 2020 г. Уикипедия се управлява от Фондация Уикимедия, организация с нестопанска цел. В Уикипедия има над 40 милиона статии, включително над 250 000 в българоезичната версия, създадени от над 100 000 доброволци.

През годините на своето съществуване Уикипедия завоюва голяма популярност, насърчавайки зараждането на други сродни проекти като Уикиречник, Уикикниги и други.

Статиите в Уикипедия често са цитирани както от медиите, така и в академичните среди: големите предимства са нейното свободно разпространение и списване, както и широкият обхват на теми. Редакторите са насърчавани да се придържат към политиката на „Неутрална гледна точка“, съгласно която основните възгледи по даден проблем се обобщават без опит да се изведе обективна истина.

Така или иначе, славата на Уикипедия като достоверен справочник е оспорвана. Отворената природа позволява вандализъм, неточности, непридържане към приетите норми, ниско качество и пристрастия.

Уикипедия – в сравнение с традиционните енциклопедии – е окачествявана като смесица от „истина, полуистина и някои лъжи“ и е критикувана за това, че предпочита консенсуса пред личните авторитети и че липсва лична отговорност за съдържанието.

Упреквана е също, че предоставя средство за безогледна манипулация и пропаганда, особено по спорни теми. От друга страна, към 2020 г. Уикипедия се оценява като „последното останало добро място в интернет“, носител на културни иновации, който е несравнимо по-лесно достъпен и е по-четен от традиционните хартиени енциклопедии. Същият автор високо оценява окуражаването на всякакви дискусии и възприемането на шеговит стил на общуване, напомнящ за ранните дни на Просвещението и първата Енциклопедия на Дидро.

Съществуват над 301 разноезични версии на Уикипедия, около 100 от които сравнително активни. Към март 2011 г. англоезичната, немскоезичната, рускоезичната и френскоезичната версии са единствените, разполагащи с над 1 милион статии.

Над 100 000 статии имат и 33 други – на: полски, японски, италиански, нидерландски, португалски, испански, шведски, български, китайски, корейски, норвежки (букмол), фински, каталонски, волапюк, румънски, украински, турски, унгарски, чешки, есперанто, датски, индонезийски, словашки, арабски, виетнамски, сръбски, литовски, иврит, малайски, словенски и уарай-уарай.

Съществуват раздели на Уикипедия, написани на мъртви езици (например Уикипедия на латински език и Уикипедия на старобългарски), както и раздели на изкуствени езици (на есперанто, на волапюк, на идо, на интерлингва, на новиал, на оксидентал и на ложбан).

НАЙ-ЧЕТЕНИ