Припомняме, че през декември инфлацията в Турция се покачи до 14.6%, една от най-високите сред развиващите се пазари и много над официалната цел на правителството от 5%.
Новият управител на банката Наджъ Агбал повиши лихвения процент с 675 базисни пункта от 10.25% от ноември, за да подкрепи лирата и да отговори на инфлацията, която от три години е предимно двуцифрена.
Скорошното покачване на валутата от рекордно ниски нива и забавяне на икономиката през зимата накараха повечето анализатори да не очакват промяна в политиката.
Централната банка заяви, че

ще запази решително строгата позиция на паричната политика за продължителен период, докато силните индикатори сочат към траен спад на инфлацията“, заяви нейният политически комитет.

След обявяване на решението лирата поскъпна с 0.8%, а към 16:20 ч българско време ръстът бе ограничен до 0.6%. Така 1 долар се търгуваше за 7.3576 лири.
Агбал беше назначен начело на централната банка през ноември като част от внезапна промяна на икономическото ръководство на Турция, в която президентът Реджеп Тайип Ердоган обеща нова икономическа ера, благоприятна за пазара.
Инвеститорите оцениха това, но в петък отново бяха обезпокоени, когато Ердоган обяви, че строгата политика не работи в Турция и повтори своя възглед, че трябва да се намалят лихвите, за да се забави инфлацията. Прочети още