Има не само трети щам на коронавируса , а се появиха щамове и в Африка и в Бразилия, и шести щам в Япония, и ние трябва да се научим да живеем с тях, коментира появата на новия, наричан трети щам на Ковид 19 акад. Богдан Петрунов имунолог, алерголог и бивш директор на Националния център по заразни и празитни болести.

Това, което се случва са варианти на щама, които се появяват постоянно, каза още акад. Петрунов, и ще продължат да се появяват. Трябва да приемем, че коронавируса няма да изчезне окончателно, той ще бъде като с грипа, ще се появява постоянно.

Засега все още няма научно доказателство, че новия щам се е появил и у нас, защото, за неговото доказване е необходимо генетично изследване, което у нас се прави само в Националния център по заразни и празитни болести, което се очкава скоро да бъде готово.

Все още не ясно до какви промени ще доведе новия щам, това ще е ясно най-рано до края на годината, но ще бъде необходима нова ваксина.

Според акад. Петрунов, няма основание за разхлабване на мерките на този етап, още повече, че у нас те са от най-леките, каза ще той и препоръча да продължгим със спазването на предпазните мерки като маски, дистанция и дезинфекция.

Цялото интервю с акад.Петрунов е в звуковия файл.

Прочети още