Три столични общински болници се включват в извършването на масовата имунизация срещу COVID-19. Това са Първа, Втора и Пета МБАЛ като в тях от утре, 21 февруари, ще се извършва ваксинацията на желаещите граждани, съобщиха от Столична община.

Желаещите да се ваксинират трябва да носят личната си карта. Те ще бъдат прегледани на място преди да им се постави ваксината.

В лечебните заведения, разкрили кабинети за целите на имунизацията, е създадена организация поставянето на ваксини да започне в 10:00 часа. Предоставените за целта ваксини от столичната регионална здравна инспекция са на AstraZeneca.

"Информационната система за записване за ваксина ще стартира може би на 3 март. В момента нямаме записване, защото е напълно излишно. Във всяка една болница, където има ваксинационнен център всеки може да се ваксинира", обясни пред журналисти здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

По думите му, в момента пунктовете за ваксинация разполагат с ваксината на AstraZeneca. От ваксините, които изчакват за РИК и СИК, са тези на Pfizer-BioNTech. "В понеделник пристигат ваксини на Pfizer-BioNTech. В сряда пристигат 12 хиляди ваксини на Moderna. В края на месеца пристигат около 80 хиляди ваксини на AstraZeneca", обясни проф. Ангелов.

"Най-добрата ваксина е тази, която е налична. След време, когато дойдат много големи количества ваксини, със сигурност хората ще имат възможност да избират ваксина. В момента ваксинираме с това, което имаме. По този начин можем да постигнем колективен имунитет", подчерта той.

Проф. Ангелов добави, че всеки може да се ваксинира в зелените коридори, които в момента са осигурени само в събота и неделя. "От понеделник очаквам да обсъдим с колегите, дали след определено време например след 16.00 часа следобед да има отново зелен коридор, тъй като времето е лошо, а хората са възрастни, които попадат в нормалната четвърта фаза, така че да дадем възможност на всички. Имаме ваксини, а това, което наблюдавахме е, че чакаме да дойдат хора и те не идват", обясни здравният министър.

Етикети:

Снимка:

Рубрика:

Прочети още