Малко и недостатъчно са известните факти за новия щам на КОВИД-19, вече спряган като „британския вирус“.

Съвсем в началото на проучването сме на този щам. Известното засега е, че той заразява до 70% повече, но това ще се коригира, и то нагоре, доста нагоре. Новата заразяемост се дължи именно на него, коментира ситуацията проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Резултати от проучванията се очакват до дни. Целогеномно секвениране – това е е единственият начин да се провери неговото разпространение у нас, смята проф. Христова. По думите и, всеки би могъл да го е прекарал вече.

Вероятно обаче този щам не е с такова бурно разпространение, или поне сега е момента да го спрем на едно по-ниско ниво, преди да стане късно. Защото виждаме какво става в Западна Европа и тази вълна няма да ни отмине. Може да се окаже, че сега е „затишие пред буря“, предупреждава тя.

Според нея, рутинно изследване не може да го улови. Трябва да се дешифрира целият геном. Това се прави само в Националния център, добави проф. Ива Христова.

Сега е затишие пред буря, що се отнася до него.

Вирусът няма да спре да мутира, очакваме варианти с още по-високо разпространение.

Тези подобрени вируси оставят поколение, което се закрепва еволюционно. Така, този „подобрен“ вариант на вируса има предимство пред останалите. Точно това включи алармата на тревогата сред вирусолозите

Не може в 21 век да гледаме една пандемия и да я оставим тя да помете целия свят, пък накрая – който оцелее! Дори при 3% средна смъртност, ако се засегне цялото население, помислете колко милиони хора ще умрат.

Затова, трябва да не се отпускаме сега, а да бъдем много внимателни, защото „Третата вълна“ много трудно ще ни отмине.

Прочети още