Приоритет на трамвая осигурява трасе по бул. „Шипченски проход“, съобщават от Столичната община.

Трасето е обособено в участък от кръстовището на бул. „Шипченски проход“ и ул. „Иван Димитров – Куклата“ до бул. „Искърско шосе“ и ул. „Димитър Пешев“ и е с дължина 4 км.

Преминавайки през общо осем светофарно регулирани кръстовища трамваите получават приоритет при придвижването си, което осигурява по-бързото им движение.

Приближавайки се до всяко едно светофарно регулирано кръстовище, трамваите са засечени от системата за управление на трафика и тя подава незабавен разрешителен сигнал за преминаване на трамвая през кръстовището, след изтичане на защитните времена на съответните направления.

При преминаването през кръстовището позицията на трамвайната мотриса отново се засича, вследствие на което системата за управление на трафика връща светофарната уредба в редовен режим на работа.

Целият процес по обезпечаване на бързото трасе се извършва чрез комуникация между системата за автоматично позициониране на превозните средства на градския транспорт и системата за управление на трафика.

С обособяването на трамвайно трасе се цели постигането на по-висока средна скорост на движение на трамвайните мотриси в посочения участък.

Планира се обособяването на подобни трасета и на други пътни участъци в София след успешното преминаване на тестовия период.

Очакваният ефект за конкретното бързо трасе е – намаляване на времето за пътуване в целия участък с между 2 – 4 минути във всяка посока, посочват от общината.