Д-р Веселка Мончева

„Има лек ръст в заболеваемостта от COVID-19 за изминалата седмица. Потвърдените са 284 лица, в сравнение с преди 2 седмици те са били 266. Под домашно наблюдение са 218, приети в болнични заведения за лечение и изследвания са 66. В интензивния сектор са 4 лица.“ – обобщи в здравния час на Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция. По думите и плавно се увеличават и хоспитализациите, 60% от легловата база е заета. Трайно се наблюдава „подмладяване“ на инфектираните – във възрастовата група от 25 до 49 година са най-много, както и във възрастта 50-64 години. Хора в активна възраст, които имат повече контакти.

Според д-р Мончева вече са предоставени ваксини на общопрактикуващите лекари и препоръката е желаещите граждани да се обърнат към тях, за да бъдат имунизирани. Към момента се прилага ваксината на „Астра Зенека“, но идната седмица се очакват по-големи количества, както и ваксини от други компании, които са внесени в страната ни. Обмисля се вариант граждани да бъдат имунизирани денонощно, но към момента все не е уточнено болничното заведение.

Специалистът от РЗИ съобщи временно разкритите имунизационни кабинети в Благоевградска област, наред с болничните заведения, включително СБАЛО „Свети Мина“ и Спешния център в областния град.

Благоевград – групова практика за първична медицинска помощ „Симпатия“.

Благоевград – д-р Венцеслав Даскалов – общопрактикуващ лекар.

Гр. Гоце Делчев – Медицински център – 1 и Медицински център „Артро“.

Гр. Банско – Медицински център „Свето Благовещение“

Гр. Разлог – д-р Джупанов – общопрактикуващ лекар

Гр. Петрич – Медицински център – д-р Антонов

Гр. Сандански – Медико-дентален център и д-р Ребреева – общопрактикуващ лекар.

На по-късен етап се предвижда чрез мобилни кабинети от столицата да бъдат имунизирани лица в отдалечените райони от областта.

Чуйте в звуковия файл разговора на Лалка Радкова с д-р Веселка Мончева:
Прочети още