Недоумявам, възмутена съм от предложения като гласуване по пощата, след като е ясно, че за такова кратко време, то не може да се случи, коментира социологът Мира Радева по темата за предлаганите промени в изборното законодателство. Като припомни, че социолозите настояват за това от дълги години, но е необходима поне година подготовка.

Радева каза, че са лъжа твърденията, че без гласуването по пощата, може да се манипулира и открадне вота. Това не се случва и в ромските квартали, каза Радева, която е наблюдавала изборния процес точно в такива райони, гласовете на ромите се разпределят почти балансирано, а преодладавщи са гласовете им за ДПС.

Радева определи като положително предложението на ГЕРБ и ОП за мобилни секции и такива в болниците за карантираните, което днес се внася в парламента, защото на всеки трябва да е осигурено правото на глас и това е еднственото възможно решение. Разбира се, че има риск от манипулиране, но той съществува винаги и навсякъде.

Като по-съществен проблем при гласуването, е страхът на хората от заразяване, и това може да въздейства мобилизизиращо и да повлияе на вота, особено при възрастните хора, а и хората с хронични заболявания, каза още Радева.

Предложението на управляващите за изработването за правила за хората от секционни комисии да се изработи от ЦИК, и оспорването от БСП, че това е работа на Министе ския съвет, за социолога , е като поредното политическо прехвърляне на топката. ГЕРБ искат максимално да се отделят от изборния процес, за да няма после обяснения, как са откраднали изборите, а пък БСП искат да ги натопят, за да могат после да кажат, ама не, ние всъщност спечелихме, ама вие манипулирахте, така че, какво да кажа, обикновени политически заигравки.

Предложението на БСП за виедонаблюдение при броенето на бюлетини също е в графата политическо прехвърляне на топката, не е възможно да се осигурят по двама наблюдатели за 12 500 секции, това е спекулация и не разбирам, защо политиците – всички политици, продължават така и не искат коректен изборен процес.

Искрено не разбирам, защо толкова много се спекулира по процедурите по изборния процес.

Интервюто с Мира Радева е в звуковия файл.

Прочети още