Желаещите да платят своите местните данъци и такси, вече могат да го направят, съобщи кметът на Монтана Златко Живков.

"Няма промяна на местните данъци и такси. Приказките за увеличение на данъка, особено на моторните превозни средства, витаят втора година вече. Това е нещо, което общината не е пипала и не е променяла. Това важи и за другите данъци и такси. Гражданите и фирмите са в среда и ситуация, в която ангажиментите и задълженията са без промяна", уточни Живков.

До 30 април се ползва отстъпка от 5%. От данъци през миналата година община Монтана е събрала 9 милиона 109 хиляди лева. От тях 100 000 лева са стари просрочени задължения. На всеки длъжник към общината е връчен акт и са заведени дела. От данък МПС-та за предходни години са събрани допълнително 350 000 лева и 260 000 лева от данък недвижими имоти.

"На практика, днес стартираме, преди още да са излезли възможностите и предложенията към хората, това нещо да го направят. Защо? Това е нещо, което трябва да се движи равномерно в цялата година, ние не можем да разчитаме само на един месец, или на два месеца", допълни кметът Златко Живков

В първия възможен ден, на 22 януари, три фирми от Монтана, занимаващи се с търговия на стоки и притежаващи хранителни вериги, са внесли дължимото към местната хазна.

Чуйте повече в репортажа на Любо Андреев.

Прочети още