Стачка на гръцките моряци и пристанищни работници блокира пристанищата за два дни. На котва до сряда остават всички видове плавателни съдове, предава БНР.

Синдикатът на моряците и пристанищните работници премина към стачни действия в знак на протест срещу условията на труд. Исканията на моряците включват промени в заплащането за извънреден труд, увеличаване на месечното възнаграждение, назначаване на повече работници на постоянни трудови договори.

Протестиращите гръцки моряци настояват да се отмени решение на правителството, което намалява глобите за работодателите при нарушения на трудовите договори към работниците. От синдикатите съобщават, че трябва да се променят и условията за пенсиониране на пристанищните служители и моряците.

Нещо повече, моряците твърдят, че не са получили нито едно евро помощи за пандемията, а от министерството на търговския флот съобщават за отпуснати 67 милиона евро помощ за корабоплаването.

Стачкуват и служителите на държавните болници в Гърция. Те преустановиха работата си в диапазона между 9:00 и 15:00 часа, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Iemerida. Служителите в болниците настояват за увеличение на заплатите, гарантиране на доставки на санитарни материали за защита от COVID-19, както и наемането на достатъчен брой персонал за справяне с тежките ситуации в медицинските заведения. Планиран е и митинг пред сградата на Министерството на труда в столицата на южната ни съседка, който ще започне в 10:00 часа. По същото време се очаква протестен митинг и в Солун.

Етикети:

Снимка:

Рубрика:

Прочети още