Спортът на открито през зимата трябва да е само с подходящо облекло и след загрявка вкъщи, съветва личният треньор Димо Бенев. През зимните месеци в Бургас температурите могат да варират, вятърът също е важен фактор. Според Бенев при студено време подходящо би било бягането, а не колоезденето.

При начинаещите, вървенето е добро начало. Натоварването обаче трябва да се увеличава постепенно. Друга идея е прибавянето на тежести в раница и избор на неравен терен. „Не трябва да се бърза, не искайте от днес за утре да влезете във форма“, съветва специалистът.

Според него, храненето също е изключително важно при този вид спорт. Бенев допълни, че е добре да бъде потърсено мнението на специалист, а не да се започват жестоки диети. Самообразоването по темата също е много важен момент, категоричен е той. „Не трябва да има тотални рестрикции на хранителните вещества-белтъчини, мазнини и въглехидрати. Много модерни са в момента диетите без въглехидрати или с минимално количество въглехидрати. Трябва да бъдат избягвани, освен ако няма някакъв специфичен физиологичен проблем“, каза още треньорът. По неговите думи, склонните да преяждат го правят заради тревожност, депресивно състояние и лични проблеми. В такива случаи спирането на въглехидратите е напълно неподходящо. „Няма универсална диета за всеки човек. Трябва да се изчислят калорийните нужди, спрямо калорийния разход“, каза още той. „Пазете се от преработени храни в лъскави опаковки. Избирайте базови храни, близо до природата“, посъветва специалистът.

Витамините и минералите също са ключови, но днес се съдържат по-малко в основните храни. Почвите са по-бедни, заради агресивния начин на земеделие, коментира Бенев. По неговите думи е важно да се приемат най-необходимите неща, но под контрол и внимателно. „Стремете се да се чувствате добре в кожата си, от там тръгва всичко останало“, категоричен е треньорът.

Прочети още