Специализираната прокуратура предаде на съд българина от сирийски произход, който беше арестуван миналото лято заради участие в бойни действия на страната на джихадистки групировки.

В Специализирания наказателен съд е внесен обвинителен акт срещу лицето с инициали М.А., което е с българско и сирийско гражданство.

В периода от 28 август 2017 г. до 26 септември 2019 г. той пет пъти е напускал страната през граничния пункт „Малко Търново на път за Сирия . Обвиняемият беше задържан на 1 юли миналата година в Бургас при съвместна операция на ДАНС и ГДБОП . При обиските бяха иззети голям брой веществени доказателства, сред тях и снимки и видеоматериали, на които е заснет в бойна обстановка с униформа и оръжия в ръце.

В хода на разследването е доказано, че към идеите на джихадизма М.А. е бил привлечен от своя баща – сириец, който е участвал в ислямистки групировки.

На територията на арабската държава лицето се е включвало най-често в действия на групировката „Джабхат ал – Шамия“ в областта Алепо.

Обвиняемият М.А. в момента е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Прочети още