17 години от смъртта на писателя Йордан Радичков отбелязаха в Монтана. На паметника на писателя венци и цветя поднесоха ученици от СУ "Йордан Радичков", Регионалната библиотека "Гео Милев" и общината.
Без тържество, но с поздравления отбелязаха Бабинден във Видин. Парична помощ в размер на 500 лв. за нуждите на Акушеро-гинекологичното отделение във видинската болница МБАЛ "Св. Петка" получиха директора на болницата д-р Ивета Найденова и на старшата акушерка Наташа Кирова.
Подаръци за Бабинден получи екипа на Акушеро-гинекологичното отделение в болницата в Мездра. Кметът Иван Аспарухов, заместникът му Нели Минева и председателят на Общинския съвет на БЧК Наталия Христова-Горанова поздравиха акушер-гинеколозите и специалистите по здравни грижи.
В Деня на родилната помощ, в многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Стамен Илиев" в Монтана се роди 42-рото по ред бебе от началото на годината.
Общо 86 бебета са се родили през 2020 година в АГО на болницата в Козлодуй, съобщават от общинската администрация. Поради епидемичната обстановка в страната тази година показният обичай във връзка с Деня на родилната помощ или Бабинден, който отбелязваме днес, няма да се проведе.
Във видинското Ново село отбелязаха обичания за селото празник Бабинден по нетрадиционен начин, заради условията на пандемия.
Отбелязваме Деня на прегръдката. Сред множеството неща, които пандемията ни отне е прегръдката. Според д-р Вилхелм Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно лечение във видинската болница, е важно да се прегръщаме, но с мярка.
482 са новите случаи на коронавирус при направени 8057 теста за коронавирус у нас. Новите заразени с коронавирус във Врачанско са 20, съобщават здравните власти. 9 са новите случай на коронавирус в област Монтана за последното денонощие. 2 нови случая на коронавирус са регистрирани за последното денонощие в област Видин, по данни на Регионална здравна инспекция – Видин. Новозаразените са от община Видин и пробите им са взети във видинската PCR лаборатория.
Само един от фармацевтите във Видин досега е пожелал да бъде ваксиниран.
Желаещите да си поставят ваксина срещу коронавирус в Монтана могат да се запишат при личния си лекар. Във Видин личните лекари също правят списъци с имената на пациенти, които желаят ваксина срещу COVID-19. "Ние отдавна правим такива списъци", каза председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Видин д-р Емил Мушанов. Той допълни още, че личният лекар преценява дали даден пациент е подходящо да се ваксинира. Специалистите по веригата също ще преценяват съотношението полза – риск от дадената ваксина.
Проект на здравното министерство предвижда изграждането на модерни медицински центрове в поне десет района в страната. Болниците ще бъдат идентични, за да осигуряват равен достъп и еднакво качество на здравеопазване. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.
Новият щам на коронавируса вече е в България. Затова решението дали и кога да се разхлабят мерките се отлага за края на януари. Това съобщиха здравните власти по време на днешния брифинг за разпространение на коронавируса. Според тях, ако противоепидемичните мерки бъдат разхлабени, случаите на заразени с COVID-19 ще се увеличат значително, а с това и смъртността.
Община Видин стартира нова социална услуга "Асистентска подкрепа".
Отличиха най-добрите участници в конкурса на тема "Защитените територии – зелените тайни на Северозапада", организиран от РИОСВ в Монтана. Те получиха грамоти и предметни награди.
Симфониета Видин стартира поредицата от концерти "Подиум на младия диригент", с която ще даде път на новите надежди в класическата музика. В първото издание тази вечер гостува Велян Ванков. Освен като диригент, той ще се изяви и като солист на виола, обясни директорът на оркестъра Мирослав Кръстев. Велян Ванков прави диригентския си дебют в началото на 2019. В момента е част от основния състав на "Симфониета "София". Гостуването му на видинска сцена е от 18.00 часа в зала Филхармония. Прочети още