Анализите показват около 29% повишение на консумацията на топлинна енергия през ноември 2020 г., в сравнение с този от предходната годината. Основен фактор за отчетената разлика са значително по-ниските температури за периода през тази година.

По данни на НИМХ, отчетената средномесечната температура за ноември 2019 г. е била 9,7 градуса, докато същия месец през 2020 г. средната температура е била 5,3 градуса или с 4,4 градуса по-студено.

„Топлофикация София“ е готова с първите сметки за новия отоплителен сезон. Ноемврийските сметки за парно вече са достъпни в партньорските мрежи и центровете за обслужване на клиенти, съобщиха от дружеството.

Тази година застудяването започна още през октомври и парното беше пуснато 5 дни по-рано в сравнение с 2019 г., когато отоплителният сезон стартира на 5 ноември.

Повишената консумация на топлинна енергия през 2020 г. се дължи освен на по-студеното време и на преминаването на учениците към електронен тип обучение, което се случи на 29 октомври за гимназиалните класове, а по-късно и за останалите ученици.