Сега е моментът да подготвим здравните си системи да влязат отново в релси, да изготвят стратегии и да осигуряват здравни услуги извън отговора на Ковид-19. Това заяви днес ръководителят на регионалния клон на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клуге, цитиран от Франс прес.

Той направи този коментар на база изнесени от него данни, че за първи път от септември броят на регистрираните нови случаи на заразяване за една седмица е под 1 милион души в 53-те страни, за които отговаря СЗО-Европа (в това число редица държави от Централна Азия).

Броят на новозаразените бележи спад пета поредна седмица, въпреки че остава висок, обобщи той и отбеляза, че броят на новите смъртни случаи също намалява за трета поредна седмица.

Намаляването на новозаразените позволява да се обърне внимание на сектори, които са били занемарени по време на пандемията, като лечението на ракови заболявания или програмите за детска ваксинация, отбеляза Клуге. Той цитира изследване за 12-седмичен период през 2020 г., според което заради КОВИД-19 са били анулирани около 28,5 милиона планирани операции.

Намаляването на новите случаи на коронавирус в Европа дава отдих на властите, които вече могат да направят оценка на мерките си срещу вируса и да укрепят здравните системи, подчерта Клуге.

"Когато случаите от КОВИД-19 са на по-ниски равнища в редица страни, както става сега, санитарните власти имат възможността да се съсредоточат върху оценката и подобряването на мерките си" срещу вируса, обобщи той.

Според цитирано от него изследване в 12-седмичен период през 2020 г. заради КОВИД-19 са били анулирани около 28,5 милиона планирани операции.

Етикети:

Снимка:

Рубрика:

Прочети още