Организационната и техническа подготовка на изборния процес обсъдиха областните управители на страната в конферентна връзка с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, която е координатор на изборите, и главния държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев, отговарящ за медицинския протокол.

Тази година изборният процес ще се провежда в условия на безпрецедентна пандемична ситуация и очаквано най-много поставени въпроси имаше по тази тема.

Областният управител Дани Каназирева съобщи, че Областна администрация-Пловдив вече е осигурила помещения и на двете Районни избиратели комисии /РИК/, оборудвани са с компютри, осигурени са и канцеларските материали във връзка с изборния процес.

„Взето е решение да се наемат за изборния ден не 2 панаирни палати, както е било досега, а 4 – по две на всеки отделен РИК, за да не се допуска струпване на хора и риск , както за членовете на РИК-овете, така и за тези от СИК“, подчерта областният управител.

Тя уточни още, че са осигурени маски и дезинфектанти за двете РИК и се поддържа постоянен контакт с председателите и членовете им.

Към момента в Пловдив – РИК 16, секциите са 459, като има само 4 без машини за гласуване. Отделно от тях ще бъдат създадени и подвижни секции. В организацията на изборния процес за РИК 16 ще участват 4051 души.

В област – Пловдив, РИК-17, секциите са 521, като без машини са 83 към момента. Ангажираните с избирателния процес в РИК 17 са 3627 души. Вече са получени избирателните списъци и са раздадени на общините, като до края на деня трябва да бъдат разлепени.

В ход е и организацията за имунизацията на членовете на РИК и СИК. Осигурени са ваксини за всички, които желаят да се имунизират.

Прочети още