Русия забрани влизането на Борис Джонсън

В отговор на британските санкции, Русия забрани влизането в страната на ключови членове на британското правителството, включително на премиера Борис Джонсън, вицепремиера и министъра на правосъдието Доминик Рааб, министрите на външните работи и отбраната Елизабет Трус и Бен Уолъс и бившия премиер Тереза Мей.

„Във връзка с безпрецедентните враждебни действия на британското правителство, изразени по-специално в налагането на санкции срещу висши служители на Руската федерация, беше взето решение за включване на ключови членове на британското правителство и редица политически фигури в руският стоп-лист”, се казва в съботно изявление на руското МВнР.

Пълният списък, в допълнение към горното, включва още министърът на транспорта Грант Шапс, на вътрешните работи Прити Пател, на финансите Риши Сунак, на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Квази Квартенг, на цифровите технологии, културата, медиите и спорта Надин Дорис, заместник на отбраната Министър Джеймс Хипи, първи министър на Шотландия Никола Стърджън, главния прокурор на Англия и Уелс Суела Бравърман.

„Тази стъпка беше предприета като отговор на необузданата информационна и политическа кампания на Лондон, насочена към международна изолация на Русия, създаване на условия за ограничаване на страната ни и задушаване на вътрешната икономика“, казаха от министерството. Подчертава се, че Лондон умишлено влошава ситуацията около Украйна, доставяйки там смъртоносни оръжия и координира същите усилия на НАТО.

МВнР също посочи, че „русофобският курс на британските власти, чиято основна задача е да подтикват негативно отношение към страната ни, ограничавайки двустранните връзки в почти всички области, вреди на благосъстоянието и интересите на жителите. на самата Великобритания”. „Всякакви санкционни атаки неизбежно ще ударят техните инициатори и ще получат решителен отпор“, добави дипломатическото ведомство.