РЗИ-София с указания какво да правим при положителен PCR-тест

covid-19-test

Шест са стъпките, които трябва да бъдат предприети, когато някой разбере, че е заразен с коронавирус. Това предвижда протокол за поведение на гражданите при положителен резултат от PCR-тест за COVID-19, който Столичната регионална здравна инспекция публикува днес на сайта си.

Първото и най-важното е лицето с положителен резултат за COVID-19 незабавно се изолира и да остане под домашна карантина за период от 14 дни.

Второ, изолират се и се поставят под домашна карантина за 10 дни лицата, контактни от първи ред – осъществили незащитен контакт със заразеното лице на разстояние по-малко от 2 метра и за повече от 15 минути или без носене на защитна маска за лице два дни преди появата на оплаквания или два дни преди вземането на проба за изследване по метода PCR при безсимптомно носителство.

Трето, след изтичане на карантината не се извършва контролно изследване, уточняват от РЗИ-София.

Четвърто, медицинското наблюдение се извършва от общопрактикуващия лекар.

Пето, личният лекар оказва методична помощ на всички лица от пациентската си листа по мерките, които следва да се спазват – продължително проветряване, влажно почистване и дезинфекция на повърхностите, помещения и предмети от първа необходимост, лични предпазни средства, спазване на домашната изолация.

Шесто, общопрактикуващия лекар извършва лечение и оказва съдействие за хоспитализация в случай на нужда, чрез екипите на центъра за спешна помощ и Координационния център за COVID.

Вижте още новини

Автор: Росен Димитров

tvoetoinfo@gmail.com; +359896020004