Заради бързото разпространение на новия вариант на коронавируса в Европа, решението за разхлабването на мерките ще бъде взето около 31-ви януари. Ако бизнесът, остане затворен, държавата ще трябва да осигури още 100 млн лева за неработещите, обяви днес премиерът Бойко Борисов, който присъства на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. По определен ред учениците от 5-ти до 12 -ти клас на ротационен принцип ще се завърнат в училище, потвърди премиерът. И уточни за заведенията, че за работата на ресторантите медицинските специалисти ще разговарят с представители на бранша.

4-ма българи, върнали се от Велокобритания, най-вероятно са носители на новия щам. Все още случаите не са официално потвърдени. Не можем да говорим за нов щам на вируса, това е по-скоро вариант на познатия ни щам, но с изменения. Той има хубава и лоша страна обясни д.-р Ангел Кунчев. Доброто е, че последиците от него не са толкова тежки, но това, което е неприятно, е, че той се разпространява по-бързо.

Въпреки спада на заболелите, спрямо първи октомври 2020, в момента смъртността е 9 пъти по- висока, а заболелите са три пъти повече, обяви генерал Венцислав Мутафчийски.

Няма забавяне в процеса на ваксиниране срещу Covid-19. Досега са били имунизирани 46 на сто от желаещите лекари, 23 медицински сестри, 19 на сто болничен персонал и др.

Бургас се нарежда на второ място по заболеваемост в страната, тя е 169 души на сто хиляди. Най-малко заболели има в Разград – 59 на 100 хиляди.

Прочети още