В рубриката „Рестартирай Европа“ – поредния репортаж е по темата за мобилните приложения като полезен съюзник в борбата срещу „Ковид-19“ в условията на свързан цифров единен пазар.

Едва ли ще ви изненадаме, ако кажем, че смартфоните ни и приложенията в тях – знаят доста неща за нас.

"Радар ковид" в Испания, "Стоп Ковид 19" в Хървания, и така в още 19 страни в ЕС работят мобилни приложения и днес в условията на епидемия. Например за проследяване на контактите в държавите членки. Четири държави – България, Румъния, Люксембург, и Швеция са решили да не се включват на този етап. IT специалистите тук казват, че усилията не съответстват на ползата и административно се преценява да не ги използваме. Гърция и Словакия обаче разработват мобилни приложения и в момента. Какъв е принципът обяснява IT експертът Димитър Ганчев от Интернет общество България:

Мобилните приложения са полезен съюзник в борбата срещу „Ковид-19“ в условията на свързан цифров единен пазар и киберсигурност, казват от Европейския парламент. Авторите на първото в България мобилно приложение "Вирусейф" са Информационно обслужване АД , като в хода на разработката с доброволен труд се включиха и външни фирми. Пламен Цеков, председател на борда на директорите на "Скейлфокус" за разработката, която е за Andoid и iOS, и е регистрирала над 65 хиляди потребители у нас.

Министерство на здравеопазването поддържа информационната платформа за борба с COVID 19. Към нея е интегриран и регистър на ваксините, който е помощното средство за изпълнение на имунизационния план за поставяне на ваксините. От здравното министерство съобщиха, че е разработено и приложение за мобилни телефони. В ход е неговото одобрение от двете най-големи платформи в света.

Прочети още