Разкриха тайна около „Бягството от Алкатрас“

alcatraz

Ирландската компания Identv, използвайки технологията за изкуствен интелект, разкри подробностите от криминалната история от преди половин век – бягството на братята-каторжници Джон и Кларънс Англин от специално охранявания американски затвор Алкатрас, пише The Irish Business Post.

Самообучаваща се програма за визуално разпознаване на лица е обработвала масив от данни и е намерила двамата братя на снимка, направена в Бразилия 13 години, след като те са избягали от строго охранявания затвор на 11 юни 1962 година. Дълго време се предполагаше, че всички 36 записани опита за бягство от Алкатраз, разположени на едноименния остров в залива Сан Франциско, са завършили със смъртта на бегълците, припомни изданието.

Сега островът е една от атракциите на Сан Франциско.
Сега островът е една от атракциите на Сан Франциско

Ледената вода и бързите течения надеждно са осигурявали естествената изолация на острова, а телата на много затворници, които са се осмелили да избягат, по-късно са били откривани на на брега. Братята Англин, както и техният приятел Франк Морис, са изчезнали без следа, което е породило различни версии и легенди. Историята придоби световна слава благодарение на книгата на Дон Сийгъл „Бягство от Алкатрас“ и едноименния филм с участието на Клинт Истууд в ролята на Морис.

След изследване на снимка от 1975 г. на двама мъже с дълги коси в слънчеви очила, системата ги идентифицира като Джон и Кларънс Англин с 99,7% вероятност, пише изданието, позовавайки се на директора на Identv Марк Хю. „Алгоритъмът, който използваме от разстояние, наподобява сравнението на пръстови отпечатъци“, обясни разработчика на програмата.

Той изрази надежда, че в близко бъдеще изкуственият интелект ще се превърне в надежден инструмент за намиране на хора въз основа на анализа на визуалната информация. На въпроса дали разследването срещу известните бегълци ще бъде възобновено, Хю не отговори. Формално случаят им остава отворен до момента, в който и тримата трябва да навършат 100 години.

Първите затворници в Алкатрас, изпратени там през шейсетте години на XIX век , са военнопленници от Гражданската война в САЩ, по време на испано-американската война броят на затворниците там достига исторически връх – 450 души. И накрая, затворът за особено опасни престъпници е затворен през 1963 г. – става твърде скъпо, за да се поддържа такава институция в условия на естествена изолация.

Сега островът е една от атракциите на Сан Франциско и част от Националния парк за отдих Golden Gate, той се посещава ежегодно от около милион туристи.

Подобни новини

Автор: Росен Димитров

Бъди фоторепортер. Изпрати ни снимка на това което те е впечатлило, ядосало или харесало. Не забравяй да ни напишеш място, твоето име и кратко описание. Сподели с приятели за премиера на филм, постановка, фестивал, представление, премиера или организирана от Вас изложба! Телефон за контакти: 0896/020004. Изпратете инфо на e-mail: tvoetoinfo@gmail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *