Първите 10: “Денят започва с Георги Любенов” празнува рожден ден

Едно от емблематичните предавания на БНТ – „Денят започва с Георги Любенов“ – става на 10 години. На 22 април 2012 г. обществената телевизия стартира „Денят започва… в неделя“ и избира за водещ журналиста Георги Любенов.

През годините предаването претърпява различни трансформации по времето на трима генерални директори на БНТ. Първоначално е само в неделя с продължителност от 2 часа – по идея на Вяра Анкова. От 2018 г. предаването започва да се излъчва и в събота – по предложение на Константин Каменаров. А на следващата година Емил Кошлуков увеличава времетраенето на 3 часа. Днес екипът на „Денят започва с Георги Любенов“ реализира по общо 6 часа оригинална продукция в двата почивни дни.

За 10 години „Денят започва с Георги Любенов“ има над 600 броя и над 1000 часа ефир. На живо са гостували най-големите имена в българската култура и едни от най-важните политици в родната действителност. Ефирът на БНТ е бил поле както за сериозни разговори, така и за безброй артистични срещи.

За да отбележи своя рожден ден, екипът на предаването е подготвил един по-различен празничен брой. На 24 април (неделя), навръх Великден, Георги Любенов ще посрещне в студиото Йорданка Христова, Веселин Маринов, музикантите от „Виво Монтана“. Сред гостите ще бъдат още Мира Добрева, Милена Фучеджиева, Ники Кънчев, артистичното семейство Силвия Лулчева и Васил Бинев. А водещата на централната емисия новини „По света и у нас“ по БНТ 1 Аделина Радева ще направи едно нетрадиционно интервю с дългогодишната си екранна половинка в БНТ Георги Любенов.

10 години по-късно, „Денят започва с Георги Любенов“ е всяка събота и неделя от 8:00 до 11:00 ч. по БНТ 1. Редактори на предаването са Теодора Каролеева, Джанан Дурал и Сашо Пенков, режисьор е Станислав Терзиев. Свои авторски рубрики имат историкът Петър Стоянович и журналистите Елена Розберг и Ирена Григорова.

Гледайте „Денят започва с Георги Любенов“ всяка събота и неделя от 8:00 до 11:00 ч. по БНТ 1