Проф. д-р Искра Райнова

„Трихинелозата е паразитно заболяване, което освен остро, протича и хронично, възможно е да бъде и безсимптомно. Паразитите, които го причиняват се наричат трихинели. В групата на трихинелите се намират около 12 известни до този момент паразити, за България са установени 3 от тях. Два са тези, които образуват капсули в напречно набраздената мускулатура –Trichinella spiralis, Trichinella britovi, единични случаи има на Trichinellapseudospiralis като паразит, който не образува такива капсули при човека.“ – така коментираострото паразитното заболяване в здравния час на Радио Благоевград проф. д-р Искра Райнова, заместник директор на Националния център по заразни и паразитни болести и председател на Експертния съвет по медицинска паразитология към Министерството на здравеопазването.

Инкубационният период е различен – в зависимост от количеството паразити, които попадат в човешкия организъм. Той варира от 2 до 51 дни, средно между 5 и 21 дни. Според проучванията за България първите признаци възникват около 28-мия ден след консумация на заразено месо и месни продукти от свине – независимо дали са домашни или диви.

Симптоми са свързани с отделните фази на заболяването, тъй като трихинелите след попадането им в организма най-напред се освобождават от капсулата в стомаха, достигат до червата и там се разделят на мъжки и женски. Женските раждат живи трихинели в червата на гостоприемника, като това е единствения паразит, който се развива по този начин – няма яйца и други форми. Те се разпространяват по кръвен път и достигат до напречно набраздената мускулатура – най-вече диафрагрмата, корена на езика и междуребрената мускулатура.

Първите симптоми са свързани с гадене, повръщане, диария от страна на стомашно-чревния тракт, след което се появява фебрилитет, оток, мускулни болки, промени в кръвните показатели и ензими.

Степента на заболяването зависи както от степента на консумирано месо, така и от степента на термичната обработка. „Ако ядете сурово месо, в което има паразити, ще се заразите. Ако термичната обработка не е достатъчна – трихинелите са в капсули, които са доста устойчиви. Има един вид – Trichinella nativa, който се среща в северните страни и Европа, които издържат на замразяване при минус 21 градуса месеци наред.

Усложненията настъпват между третата и шестата седмица след заразяването, особено при повторна или многократна консумация на трихинелозно месо. Протичат най-вече под формата на тежък токсоалергичен миокардит, алергичен полимиозит, бронхопневмония, мененгит и др.

Заболяването е разпознаваемо, особено когато се знае, че месото е консумирано от ловци, които отстрелват диви прасета. Клиниката не е характерна, докато не се появи отокът по лицето и клепачите, които са типични за трихинелозата. Това е причината често да се оприличава на остро вирусно заболяване и колиентерит. Зависи откъде започват първите симптоми.

Лечението е както симптоматично, така и патогенетично. Антипиретици, аналгетици, могат да се използват кортикостероиди за потискане на алергичните реакции, които се получават при трихинелозата. Етиологичното лечение се извършва с „Албендазол“ около 10-14 дни в зависимост от тежестта на протичане.

Проф. Райнова препоръча преди консумация месото задължително да премине през продължителна термична обработка. Месото от диви прасета да се проверява в специализирани лаборатории. В Благоевград има така в Агенцията по безопасност на храните. Месните продукти да бъдат с доказан произход и качество.

Чуйте в звуковия файл разговора на Лалка Радкова с проф. д-р Искра Райнова:
Прочети още