1950 са ваксинирани в спешния център „Пирогов“ с първа доза на ваксината на AstraZeneca и Оксфорд от петък следобед до вчера вечерта. Това съобщи тази сутрин директорът на лечебното заведение проф. Асен Батов, цитиран от БНТ.

„Образно казано от 27 декември до този уикенд общо сме ваксинирали тук 4200 души, от които 1250 с втора доза. Говорим за различни възможности и съвсем друг мащаб. Дадохме възможност на много хора да дойдат сами и да направят своя личен информиран избор. След като бяха консултирани от нашите колеги, те си направиха своята първа доза“, посочи проф. Балтов.

По думите му зелени коридори за желаещите да се имунизират ще има и през следващите дни. Ваксинирането и днес през деня ще продължи докато има хора, обеща директорът на „Пирогов“.

„Няма да се спират четирите фази. До 13.00 ч. днес в „Пирогов“ ще продължат всички, които са записани по списъци в първите четири фази, имаме готовност. След 13.00 ч. отново ще бъде дадена възможност да се отворят зелените коридори на пет ваксинационни пункта в „Пирогов“, където да продължи имунизацията с ваксината на Оксфорд. Обикновено ваксинираме до 17:30, но при необходимост времето може да бъде удължено.“, коментира проф. Балтов.

Той обясни, че възможността да се избира ваксина ще зависи от доставките. „Знаете, че бяха запазени голяма част от пристигналите досега ваксини, създадени на база информационна РНК технология, за да се ваксинират районните избирателни комисии и секционните избирателни комисии, тъй като втората доза трябва да се постави минимум 10 дни преди изборния ден. Оттук нататък всяка нова пратка, която дойде, ще бъде разпределяна по 28 РЗИ-та и ще бъде пусната свободно както за хората от четвърта фаза, така и за всички останали желаещи граждани“ , добави той.

Проф. Балтов обясни, че няма данни за остри реакции при никой от ваксинираните. Имало е обаждания с оплаквания за повишена температура, което е нормална реакция.

Той е категоричен, че хората ваксинирани с първа доза трябва да продължат да носят маски и да спазват мерките, тъй като това е начина да пазим себе си и околните.

„Има нови изследвания от някои от фирмите, които произвеждат ваксини, че след втората доза хората вече не са разпространители. Надявам се това да се потвърди.“, добави проф. Балтов.

Във връзка с възможността за ваксинирането срещу COVID-19 на всички желаещи лица, без значение от фазата на Националния ваксинационен план, в която попадат, вчера министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов изпрати писмо до 28-те регионални инспекции в страната. В него той разпорежда да се създаде необходимата организация, която да даде възможност ваксини да се поставят в имунизационни пунктове, както следва: целодневно в събота и неделя; в следобедните часове от понеделник до петък и при необходимост – денонощно в лечебните заведения в областните градове.

Етикети:

Снимка:

Рубрика:

Прочети още