Продължава обработката срещу кърлежи в София

Метереологичните условия този сезон са подходящи за появата на много кърлежи, като обработката срещу паразитите започва веднага, щом дъждовете спрат. Парковете и градините в София са обработени два пъти, а междублоковите пространства се обработват в момента.

Вчера стана ясно, че цлизо 70 случая на лаймска болест и 30 на марсилска треска след ухапвания от кърлеж са регистрирани в страната. Заради климатичните условия паразитите са повече тази година, а обработката на зелените площи не е ефективна заради валежите.

„Мерките за безопасност се спазват“, увери Цезарина Илиева. Тя изтъкна, че гражданите трябва да освобождават тревните площи, когато се обработват, както и да не стъпват по тях поне два часа след пръскането с противопаратизтния разтвор, пригоден да щади околната среда, изтъкна тя.

Пръскането с такива препарати намалява опасността, но не я елиминира, така че най-добрата превенция за гражданите е да не навлизат в тревните площи. Това изтъкна заместник-директорът Национален център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. По думите ѝ, пикът на ухапванията ще премине, когато времето стане по-горещо и сухо.

Подобни новини

Автор: Росен Димитров

Бъди фоторепортер. Изпрати ни снимка на това което те е впечатлило, ядосало или харесало. Не забравяй да ни напишеш място, твоето име и кратко описание. Сподели с приятели за премиера на филм, постановка, фестивал, представление, премиера или организирана от Вас изложба! Телефон за контакти: 0896/020004. Изпратете инфо на e-mail: tvoetoinfo@gmail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *